Heb je je wel eens afgevraagd waarom je zou kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Als ondernemer wil je het liefste overal op voorbereid zijn. Alleen dan voorkom je grote problemen in de toekomst en de kans dat je jouw gezin niet meer kan onderhouden. De verzekering kan je namelijk zien als een vangnet voor wanneer je tijdelijk niet kan werken. Denk aan een ziekte of letsel dat je hebt opgelopen. Het is een bescherming tegen inkomstenverlies. Je krijgt een uitkering waarmee je jouw vaste lasten kan blijven betalen. Ook jouw levensstijl kan je gewoon blijven hanteren. Zo kan je je richten op het herstel, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het geld dat je ergens vandaan moet halen. 

Minder financiële stress dankzij de verzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt een groot aantal kosten. Er zijn meerdere bedragen om rekening mee te houden als je ziek wordt of letsel ervaart. De medische rekeningen lopen snel op en je hebt als zelfstandig ondernemer ook geen inkomen. Het geeft veel financiële stress of zelfs schulden als je voor langere tijd uit de running bent. De verzekering zorgt ervoor dat je financieel beschermd bent in deze situaties. Als zzp’er ben je immers verantwoordelijk om jouw eigen financiële zekerheid te waarborgen. Het beschermt je inkomen en geeft je gemoedsrust, zodat je je kunt concentreren op het opbouwen van je bedrijf zonder de angst voor financiële ondergang. Door goed te kijken welke dekking het beste bij jouw situatie past, voorkom je dat je niet de juiste uitkering krijgt. 

Een goed alternatief van verzekeringen

Je kan ook naar een alternatief van de verzekering kijken: het broodfonds. Dit is een initiatief waarbij sociale solidariteit komt kijken. Samen met andere zelfstandig ondernemers leg je een bepaald bedrag per maand apart, zodat er financiële bescherming is voor wie het nodig heeft. De maandelijkse bijdrage wordt vooraf vastgesteld. Je weet hierdoor wat je gaat betalen. Als iemand binnen deze gemeenschap arbeidsongeschikt wordt, kan diegene aanspraak maken op de financiële steun van andere leden. Het gaat hierbij om onderling vertrouwen in plaats van het afhankelijk zijn van een verzekering. In tijden van nood kan je wel geholpen worden doordat je een uitkering op jouw bankrekening krijgt. Jouw financiële lasten hoeven geen problemen meer op te leveren en je kan verder met het herstel. 

De juiste keuze maken

Maar wanneer kies je dan voor het broodfonds in plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Het gaat hierbij vooral om jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Bij een verzekering is het meer gestructureerd en heb je een groot aantal dekkingsopties. Vooral als je specifieke dekkingsvoorwaarden wilt hebben is de verzekering dus de beste keuze. Tegelijkertijd ben je verzekerd van flexibiliteit, zodat je een optie hebt die het beste bij je past. Bij een broodfonds gaat het voornamelijk om een kleinschalige benadering en is het vaak financieel aantrekkelijk. Je betaalt in dit geval namelijk alleen wanneer je arbeidsongeschikt bent. Je bent wel afhankelijk van de bereidheid van andere leden voor de uitkering.